{"id":17183,"date":"2022-03-19T15:07:53","date_gmt":"2022-03-19T15:07:53","guid":{"rendered":"http:\/\/www.ss-aharacica-malilosinj.com.hr\/?p=17183"},"modified":"2022-03-22T18:27:01","modified_gmt":"2022-03-22T18:27:01","slug":"skolski-muzeji-interdisciplinarni-pristup-suradnja-s-gimnazijim-iz-kopra","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.ss-aharacica-malilosinj.com.hr\/?p=17183","title":{"rendered":"\u0160KOLSKI MUZEJI \u2013 INTERDISCIPLINARNI PRISTUP (SURADNJA S GIMNAZIJOM IZ KOPRA)"},"content":{"rendered":"
Srednja \u0161kola Ambroza Hara\u010di\u0107a ostvarila je zanimljivu suradnju s Ginnasio Gian Rinaldo Carli Capodistria. Cilj projekta u kojem smo sudjelovali (Erasmus+Cosmos Mobilit\u00e0 interdisciplinare) je povezati \u0161kolske muzeje iz dvije \u0161kole i teme vezane uz muzej obraditi u nastavi. Projekt se provodio od 9. do 13. o\u017eujka 2022.<\/p>\n
Iz Koparske \u0161kole u projektu su sudjelovale kolegice Loredana Sabaz, prof. fizike i Lavinia Ho\u010devar, prof. geografije, a iz na\u0161e \u0161kole profesorice Lidija Kosmos i Aldina Buri\u0107 te nastavnica Milanka Poldan. Razredi obuhva\u0107eni projektom su 1.G, 2.U, 3.U i 2.NB<\/p>\n
Hara\u010di\u0107ev lu\u010dac<\/strong><\/p>\n Polaze\u0107i od mnogih knjiga koje je Hara\u010di\u0107 napisao o vegetaciji Lo\u0161inja te njegovim herbarijskim listovima u\u010denici 1. G razreda dobili su zadatak istra\u017eiti stani\u0161ta lo\u0161injskog luka, endemske biljne vrste koju je profesor Ambroz Hara\u010di\u0107 zabilje\u017eio kao Allium ampeloprasum var. lussinense.<\/p>\n Prije po\u010detka rada trebali su na mobitel skinuti aplikacije za identifikaciju biljaka (Plantnet) te aplikaciju za ra\u010dunanje prije\u0111enih kilometara (s kartama za hodanje) te na Internetu prona\u0107i klju\u010dne pojmove: endemske biljke, stani\u0161te, Allium, herbarijska etiketa. U parovima ili grupama pro\u0161li su sljede\u0107e \u0161etnice i obi\u0161li lokalitete:<\/p>\n Na kraju je razred izra\u010dunao broj prije\u0111enih kilometara (21,81 km), sumirao i usporedio zapa\u017eanja te izradio mapu rute istra\u017eivanja sa stani\u0161tima.<\/p>\n Tragom njihovih opa\u017eanja krenuli smo (1.g, 2.u i 3.u s profesoricama Kosmos, Horvat i Poldan) 5. o\u017eujka u branje lu\u010dca koje su nakon toga ugostitelji preuzeli da bi ga priredili u razli\u010ditim jelima.<\/p>\n Profesorica Loredana Sabaz je u 1. G razredu nakon uvodnog predavanje profesorice Kosmos (o Hara\u010di\u0107evom istra\u017eivanju vegetacije i endemskih biljnih vrsta) prezentirala \u0161kolski muzej koparske gimnazije s posebnim osvrtom na njihov herbarijski dio i halofite odnosno slanja\u010de.<\/p>\n U ugostiteljskom praktikumu odr\u017eane su dvije radionice kuharstva 7. i 11. o\u017eujka. Radionice je vodila nastavnica kuharstva Milanka Poldan. Neki od pripremljenih jela bili su: slo\u017eenac od lu\u010dca i piletine, namaz sa slanutkom i lu\u010dcem, slana pita od lu\u010dca i kravljeg sira, savija\u010da od lu\u010dca i druge.<\/p>\n Pogledajte video uradak kojeg su u\u010denici pripremili sa svojim profesoricama Ru\u017eicom Dodig, Lidijom Kosmos i Milankom Poldan: <\/p>\n\n