U prosincu mjesecu u našoj školi započela je realizacija projekta Radionice kreativnog kuharstva. Sudionici u projektu su Srednja škola Ambroza Haračića, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i Adrijano Nikolić – kuhar.
Cilj projekta je promoviranje kuharskog poziva te međupredmetna korelacija između kuharstva, povijesti i književnosti. Od profesora Srednje škole u projektu sudjeluju prof. Lidija Kosmos i prof. Mirjana Čović te voditelji praktične nastave Ivan Lukić i Milan Žunić – s učenicima kuharskih i konobarskih usmjerenja.
Prva radionica održana je u ugostiteljskom praktikumu 22. prosinca 2014., u prigodi prvog dana zime, s temom “Pometov kopun”.
Pod vodstvom Adrijana Nikolića te uz mentore Ivana Lukića i Milana Žunića i njihovih učenika u ugostiteljskom praktikumu pripremljeni su kopun, zec, šljuka i druge renesansne delicije.
O kopunima na blagdanskim stolovima te povijesti prehrambenih navika i tradicije govorila je prof. Lidija Kosmos. Pometov monolog iz komedije Marina Držića “Dundo Maroje” pročitao je Tomislav Gospodnetić, profesor hrvatskog jezika i bivši ravnatelj naše škole.
Početkom veljače 2015. započet će realizacija drugog dijela projekta s temom “Apoksiomenova kuhinja”. Pripremit će se kreativni recepti inspirirani antičkim uzorima po ideji i pod vodstvom Adrijana Nikolića i uz suradnju Milana Žunića, Ivana Lukića i njihovih učenika.
O kuhinji klasičnog razdoblja Grčke govorit će Lidija Kosmos, a profesorice hrvatskog jezika pripremit će s učenicima recitacije tekstova u kojima se navode gastronomske navike antičkih Grka.
Prezentaciju profesorice Lidije Kosmos možete vidjeti ovdje: PREZENTACIJA