Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku iznosi 15 kg godišnje. Jabuku znanstvenici smatraju jednom od najkorisnijih namirnica za zdravlje organizma, jer je bogata vitaminima, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima oko 90 % vode, zbog čega uspješno osvježava i gasi žeđ.
Zbog svega je toga smatraju istinskom kraljicom voća. Njoj u čast, svijet godinama 20.listopada obilježava kao Međunarodni dan jabuka, na inicijativu londonske organizacije Common Ground, koja jabuku smatra simbolom fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju nam valja sačuvati.
Svjetski dan jabuka u našem gradu već treću godinu zaredom obilježavamo i mi. Grupa učenica naše škole su, tijekom velikog odmora, dijelili jabuke svim učenicima. Cilj akcije je edukacija učenika o prehrambenoj vrijednosti jabuke te stvaranje navike svakodnevnog uzimanja tog voća. Ideja je kod učenika jako dobro prihvaćena što nas motivira da je provodimo i dalje.
Evo nekoliko fotografija: