Terenska nastava – Otok Cres, stručni izlet

U ponedjeljak, 14. listopada 2024. održana je terenska nastava. Razredi 2.h i 4.h (ukupno 29 učenika) sa svojima nastavnicama Nelom Miculinić Glavan i Patricijom Tomich je posjetilo otok Cres, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Cresa.

Nakon prva tri sata nastave, uputili smo se na otok Cres u siranu u Loznatom.

Gospodin Bruno Žic nas je dočekao i upoznao s načinom proizvodnje sira od ovčjeg i kozjeg mlijeka, pokazao suvremeno uređenu siranu a imali smo priliku i degustirati domaće izvrsne sireve. Za proizvodnju 1 kilograma ovčjeg sira potrebno više od 5 litara mlijeka, dok je za proizvodnju kozjeg sira potrebno oko 10 litara mlijeka. Ovce i koze od čijeg se mlijeka proizvode sirevi puštene su slobodno u prirodi cijeli dan, odnosno na slobodnoj su ispaši. Proizvode sireve i druge mliječne proizvode koji se mogu i kupiti u sirani, ovisno o sezoni.

Nakon toga smo otišli u grad Cres gdje smo posjetili palaču Arsan. Gđa Inge Solis nas je provela kroz palaču i upoznala nas s creskom poviješću kroz stoljeća, pokazala izložene eksponate i objasnila njihovu uporabu. Palača Arsan, najstarija creska patricijska palača, nastala je na mjestu nekadašnjeg arsana (tal. arsenale, brodarnica), pa se naziv „Arsan“ uvriježio kroz povijest.
Ispred muzeja nalazi se brončana skulptura Frane Petrića, djelo kiparice Marije Ujević-Galetović. Renesansni filozof Frane Petrić bio je rodom iz Cresa, a grana obitelji Petris iz koje je potekao vezana je uz obližnju palaču Petris-Moise. Palaču Arsan dao je izgraditi biskup Antonio Marcello de Petris, iz jedne druge grane obitelji Petris.
U doba izgradnje ova se palača nalazila na samom rubnom dijelu gradskih zidina, no danas je okružena drugim kućama. Kako je građena u vrijeme prelaska gotike u renesansu, njeno je zapadno pročelje izgrađeno u gotičkom, a južno u renesansnom stilu. Prizemlje se davalo u najam obrtnicima i trgovcima, a gornji katovi bili su prostor za život. U nekadašnjoj spavaćoj sobi na prvom katu nalazi se jedna od zanimljivosti palače: renesansni zahod, smješten u niši u zidu. U palači Arsan danas je smješten Creski muzej. Muzej ima osam ustrojenih zbirki. U Arheološkoj zbirci čuvaju se materijalni ostaci života na otoku od prapovijesti do kasnoga srednjeg vijeka. Etnografska zbirka posjeduje predmete svakodnevne uporabe, poljoprivredni i ribarski alat te lokalnu nošnju iz razdoblja od 18. do 20. st. Kulturno-povijesna zbirka obuhvaća namještaj, slike, uporabne predmete, oružje i liturgijski pribor nastao od 18. do 20. st. Heraldička zbirka obuhvaća medalje, plakete i grbove s otoka Cresa, od kojih neki potječu iz 16. st. Numizmatička zbirka posjeduje primjerke novca od 2. do 20. st. Najopsežnija je Zbirka starih knjiga i tiskane građe iz fondova obitelji Buničić, Koljevina i Moise, iz razdoblja od 16. do 20. st. Uz to imaju i Tehničku zbirku i Zbirku varia.


Zatim nas je gđa Andrea Malovoz provela kroz palaču Moise. Patricijska gradska kuća Moise renesansna je palača stara 500 godina smještena unutar stare jezgre grada Cresa. Palača Moise registrirana je kao kulturno dobro Republike Hrvatske. U cilju obnove Palače, grad Cres (vlasnik) i Sveučilište u Rijeci (korisnik i nositelj edukacijskih i znanstvenih sadržaja) povezali su vodeći se dugoročnim održavanjem i gospodarenjem kulturnom vrijednošću. Sveučilište u Rijeci provodi akademske aktivnosti u Palači i osigurava funkcionalnu iskorištenost ovog jedinstvenog prostora kulture, a te aktivnosti otoku Cresu i široj regiji pružaju nove sadržaje, ali i razvojni poticaj s ciljem unaprijeđenja kvalitete života i rada.

U samostanu sv. Frane nas je dočekao fra Matej. Franjevački samostanski kompleks smješten je uz samu staru gradsku jezgru. Samostanski kompleks čine crkva sv. Franje Asiškog sa zvonikom, dva klaustra, samostanske zgrade, te vrtovi i maslinici. Nekoć su se samostanske zemlje prostirale sve do obale mora. Danas se na tom prostoru nalazi brodogradilište, no stara vrata u zidu uz cestu svjedoče o nekadašnjem samostanskom posjedu. U ovu gotičku crkvu ulazi se kroz renesansni portal nad kojim se nalazi luneta u obliku školjke i franjevački grb. U crkvi se nalaze lijepo uz rezbarene drvene korske klupe iz 15. stoljeća.
Ispod dva klaustra nalazi se po jedna velika šterna, vodosprema, a bunari na sredini služili su za izvlačenje vode kantom. Stariji klaustar nešto je manji, a noviji se ljeti pretvara u glazbenu pozornicu na otvorenom. Uz novi klaustar smješten je i samostanski muzej u kojem se čuvaju sakralna umjetnička djela, svilena misna ruha i obredni predmeti. U muzeju se čuva i primjerak tzv. „Senjskog misala“ (punim nazivom „Misal po zakonu Rimskoga dvora“), inkunabule tiskane 1494. godine u glagoljaškoj tiskari u Senju. „Senjski misal“ ujedno je i prva knjiga tiskana u Europi na jeziku koji nije latinski (već starohrvatski) i pismom koje nije latinica (već glagoljica). Samo su tri primjerka preživjela do današnjih dana, a čuvaju se u Budimpešti, Sankt Peterburgu i Cresu.

  
Nakon kratkog odmora i okrepe obišli smo i novootvoreni hotel The Isolano. Hotel je s 5 zvjezdica i posluje u sastavu Autograph Collectiona, posebne, prestižne linije Mariotta, jedne od najuglednijih svjetskih hotelskih kompanija. Hotel ima 49 prostranih soba u pet kategorija, dva vanjska grijana bazena, beach-bar, dvoranu za evente, nekoliko različitih gastrolokacija, kao i moderan wellness i spa-centar, a goste je dostupan ekskluzivan pristup plaži, samo nekoliko koraka od njihovih soba.
Dočekao nas je i pozdravio Mario Ivić, direktor hotela,a kroz hotel su nas provele Sarah Buljat i Franka Medarić upoznavši nas sa svim hotelskim odjelima i načinom njihova rada. Arhitektonski ili dizajnom interijera, soba posebno, jako se poštovalo naslijeđe. Jednostavnost, prirodni materijali, i gdje je god to bilo moguće angažirani su domaći izvođači radova i opreme. Hotel ima i ekskluzivni restoran koji na bazi domaćih namirnica stvara specifičnu gastronomiju kojoj je jedan od ciljeva dobivanje Michelinove zvjezdice. Hotel nas je oduševio svojim izgledom i atmosferom i nadamo se da ćemo jednog dana odrađivati i stručnu praksu u njemu.

U 16.30 je uslijedio povratak u Mali Lošinj.

Zahvaljujemo se TZ Cres što nam je omogućila ovaj edukativan izlet, pružila priliku za nova iskustva i inspirirala nas da istražujemo ljepote otoka i grada Cresa.

Voditeljice
Nela Miculinić Glavan, dipl.oec
Patricija Tomich, dipl. oec.