U potrazi za obiteljskim korijenima

Za sve nas koji živimo na otoku, kasniti na polazak trajekta se uvijek povezuje s nekim lošim emocijama, gubitkom vremena, propuštenim prilikama…. ali ponekad iz toga može proizaći lijepa i posebna priča. Jedna takva priča je povezala nastavnice i bivšeg učenika naše škole s bračnim parom Faresich iz SAD-a. Rick i Bonnie Faresich iz Neaplesa na Floridi su došli na otok u potrazi za svojim korijenima te su na Valbiski upoznali prof. Sašu Jeralu a potom i prof. Aldinu Burić i Mihaela Desantija s kojima su imali prilike razgovarati o povijesti pomorstva na Lošinju te razgledati i našu školu.

A kako su oni povezani s Lošinjem možete pročitati u članku o jedrenjaku “Eolo” kojim je zapovijedao kapetan Antonio Celestino Ivancich a noštromo je bio Antonio Faresich, Rickov predak. U svibnju 1859. godine je brod “Eolo” zarobljen od strane francuske mornarice, ali se vješta posada nakon nekog vremena uspjela lukavo osloboditi čime su zaslužili veliko priznanje Austro-Ugarske monarhije, počasnu crvenu zastavu koju su mogli dobiti civili za ratne zasluge. Sve detalje možete pročitati u članku na poveznici:

https://www.klub-pomoraca.hr/objave/list-pomorac/lokalna-povijest

Naši novi prijatelji Rick i Bonnie Faresich su imali priliku posjetiti i svoju rodbinu u Ćunskom te su bili oduševljeni detaljima o povijesti Lošinja i pomorskog školstva na otoku, o ulozi Ambroza Haračića u razvoju Lošinja, o gradnji kuća i naselja, piratstvu,….. Zaključili su da im je ovo prvi dolazak, ali ne i posljednji te da ćemo imati prilike razmijeniti još mnoge informacije i sjećanja.