Festival jezika

Povodom Europskog dana jezika, koji se obilježava svake godine 26. rujna, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je u petak 27. rujna 2024. održan Festival jezika u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj s ciljem poticanja jezičnih vještina i višejezičnosti. Tim povodom je 14 učenika hotelijersko-turističkog usmjerenja iz 2.h, 3.h i 4.h razreda zajedno s nastavnicama stranih jezika Danielom Mužić i Barbarom Šurlina Bilić krenulo na jednodnevni stručni izlet u Zagreb.

U 10:30 uslijedile su prve radionice, a učenici su dobili popis radionica koje su odabirali na temelju vlastitih interesa. U prijepodnevnom dijelu programa učenici su sudjelovali u radionicama Juvenes Translatores -prevođenje u nastavi engleskog jezika u organizaciji Srednje škole iz Krapine, radionica „S slovenščino nimam težav 1“ u organizaciji Veleposlanstva Slovenije, Kahutanje – nove hrvatske riječi u organizaciji Prve gimnazije Varaždin (iz tog kviza naše su učenice osvojile prvo mjesto), French song quiz u organizaciji Institut français de Croatie, Slavimo jezike, slavimo Europu, predavanje i kviz u organizaciji Ekonomske škola Požega, Join us, eager beavers and busy bees! u organizaciji Ekonomsko-birotehničke škola Slavonski Brod i u kviz “Die Deutschland-Challenge – Teste dein Wissen!” u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i DAAD-a.

Nakon pauze za ručak u restoranu – menzi Filozofskog fakulteta započeo je poslijepodnevni program, a mi smo sudjelovali u radionicama Potraži blago, otkrij jezik u organizaciji Srednje škole Krapina, Debating Multilingualism: Celebrating the European Day of Languages through Dialogue u organizaciji Gimnazije Sesvete, A Swedish day in Croatia lecture and quiz u organizaciji Veleposlanstva Švedske, Kulturna razglednica iz Ukrajine, Pozdravi me na ruskom! i u kvizu iz talijanske kulture u organizaciji FFZG (kviz u kojem je ekipa Lussino dobila najveći broj bodova).

Tijekom trajanja Festivala jezika u predvorju Filozofskog fakulteta učenici su imali mogućnost posjetiti štandove brojnih europskih zemalja – Finske, Francuske, Grčke, Portugala, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Slovenije, Češke, Slovačke, Švedske i Gruzije na kojima su mogli dobiti razne promotivne materijale, informacije o njihovim jezicima i kulturi, informacije o mogućnostima studiranja u tim zemljama, probati njihove slatkiše, odigrati razne igrice i porazgovarati s njihovim predstavnicima na raznim europskim jezicima te puno toga saznati i naučiti.

Nakon slobodnog vremena koje su neki učenici iskoristili za odmor i okrjepu, a neki za neizostavni “šoping” u Zagrebu, posjetili smo Muzej selfija i uspomena koji nas je posebno oduševio svojim instalacijama uz koje smo se svi lijepo zabavili i opustili prije povratka kući.