3.B razred na izložbi “Po svjetskim morima”

U utorak, 10. rujna 2024. godine učenici-pomorci 3.B razreda (tehničari za brodostrojarstvo) posjetili su izložbu u palači Fritzi “Po svjetskim morima” u pratnji profesorice Aldine Burić.

Kako je zapisano na mrežnim stranicama lošinjskog muzeja: izložba prati razvitak pomorstva sjevernog Jadrana od prve polovice 19. stoljeća do kraja prvog desetljeća 20. stoljeća. Pored plovidbi Lošinjana kroz ovu izložbu, kao spiritus movens izložbe istaknuta su tri osobita događaja koja su obilježila kvarnersko, a osobito riječko pomorstvo u drugoj polovici 19. stoljeća. To su svakako prva plovidba oko svijeta riječkog jedrenjaka, Splendida, kapetana Ivana Visina, jednog od dvojice naših pomoraca, uz Lošinjanina Antona Celestina Ivančića, kojima je Beč dodijelio počasnu bijelu i crvenu zastavu Merito navali i Fortitudini navali. Također, podsjećamo na prvu Austro-Ugarsku arktičku ekspediciju 1872.-1874., od kojeg je završetka baš ove godine prošlo 150 godina, kao i plovidbu i stradanje riječkog jedrenjaka Stefana u Australiji 1875. Od Petra Jakova Leve do Branka Širole, otok Lošinj je obilježio najznačajnije razdoblje jedrenjaka u prošlosti Kvarnera.

Naše je učenike posebno zanimala razlika u vrstama jedrenjaka te neke specifičnosti plovidbe u razdoblju kada pomorci nisu imali opremu koja im je danas na raspolaganju.