Maturalno putovanje 2024.

U srijedu 28.8.2024. u 3.15 sati, u organizaciji agencije Arriva travel krenuli smo na maturalno putovanje prema sjeveru Italije. Bilo nas je ukupno 39: 33 učenika završnih razreda, profesori Zvjezdana Horvat, Patricija Tomich i Robert Nedeljković, u pratnji vodiča agencije g. Hrvoja i dva vozača autobusa.

Trajektom Merag-Valbiska u 5.00 sati prešli smo na kopno i autocestama kroz Sloveniju i Italiju stigli na pristanište Punta Sabbioni. Ukrcali smo se u vaporetto i krenuli prema otočiću Murano, svjetski poznatom po izradi staklenih predmeta gdje smo imali priliku vidjeti način izrade staklenih oblika. Nakon toga zaputili smo se prema Veneciji i razgledali njezine povijesne ljepote ( Trg Sv. Marka, Duždeva palača, bazilika Sv. Marka, Most uzdaha). Slijedio je povratak prema pristaništu Punta Sabbioni i nastavak vožnje prema Riminiju. Smjestili smo se u hotel Morfeo 3* gdje je bila organizirana večera.

U četvrtak smo posjetili San Marino, treću najmanju državu u Europi nakon Vatikana i Monaka. Prema predaji, osnovao ju je 301. godine klesar Marin s otoka Raba. Preostali dio dana iskoristili smo za razgledavanje Riminija u pratnji g. Hrvoja ( Augustov slavoluk, najstariji očuvani spomenik iz Rimskog doba, 1.st p. k., hram Malatesta, Tiberijev most). Nakon razgledavanja imali smo slobodno vrijeme za kupanje i odbojku na pijesku, a večerali smo u hotelu.

U petak je na red došla Firenca, srce Toskane, svjetsko središte kulture i umjetnosti. Tamo nas je čekalo razgledvanje grada s lokalnim vodičem ( katedrala Santa Maria del Fiore, Giottov zvonik, Ponte Vecchio, Piazzale Michelangelo) pa ručak (odlična pizza) u lokalnoj trattorii. Nakon ručka posjetili smo slavnu galeriju Uffizi i Palaču Pitti. U večernjim satima vratili smo se u Rimini gdje smo večerali i iskoristili slobodno vrijeme za razgledavanje i zabavu.

U subotu smo se zaputili u Ravennu, nekadašnju prijestolnicu Zapadnog Rimskog Carstva u kojoj je Dante Alighieri pisao zadnje dijelove Božanstvene komedije i gdje je sahranjen. Slijedilo je razgledavanje grada s lokalnim vodičem ( Bazilika Sv. Ivana Evanđeliste, Danteova grobnica, Bazilika Sv. Apolinarija, Bazilika Sv. Vitalea). Nakon razgleda stare jezgre Ravenne uputili smo se prema Mirabilandii, zabavnom parku gdje su se mnogi od nas iskusili na najvećim Europski vlakovima smrti i mnogim drugim zabavnim atrakcijama. Nakon adrenalinskog poslijepodneva vratili smo se u hotel i večerali.

Zadnji dan, tj. u nedjelju posjetili smo Muzej Enza Ferraria u Maranellu u kojem smo vidjeli izložbu koja prikazuje povijest Ferrarija od 1932.godine. Nakon Maranella uputili smo se prema Bologni, talijanskoj gurmanskoj prijestolnici regije Emilia Romagna.

Nakon ručka, home made „pasta bolognese” i „gelato” u restoranu, otišli smo na pješački razgled grada uz mjesnog vodiča (Bazilika sv. Petriona, Palazzo d Accursio, Piazza di Porta Ravegnana s „dva tornja“, zgrada najstarijeg sveučilišta Europe). Razgledom Bologne završilo je naše predivno i nezaboravno putovanje u Italiji. Ostatak dana putovali smo autobusom do Malog Lošinja.

O mišljenjima naših učenika možete pročitati u nastavku:

Za mene je ovo bilo nezaboravno putovanje puno zabave i sigurno bih se vratila u Italiju. Sve lokacije koje smo posjetili bile su predivne, ali moram naglasit San Marino koji me se posebno dojmio zbog svoje ugodne atmosfere i zapanjujućih pogleda. Iako smo imali dovoljno vremena za razgledavanje svakog grada, definitivno bi se vratila i sve još jednom detaljnije proučila. Vrijedilo je manje spavati jer smo na taj način iskoristili svaki trenutak našeg putovanja, a znamo da se dogodi samo jednom u životu. Najbitnije je da smo svi uživali.

Barbora Čulmanova , 4 g