Događaju (S)jedi 5! zaključili smo peticu!

Učenici naše škole koji pohađaju fakultativnu nastavu Škola i zajednica (ŠiZ) uz vodstvo prof. Barbara Šurlina Bilić, ove su godine kao “problem” svoje zajednice odabrali “Događaji izvan sezone na otoku za otočane”.

Nakon faza Promisli, Istraži i Stekni iskustvo, došli su do dva zaključka. Prvi je da događaja na otoku ima, ali nedostaje jedinstvena platforma na kojoj bi se oglašavali svi događaji, neovisno tko ih organizira. Drugo da za uspješan događaj potrebna je ukusna hrana, odlična raznolika glazba i osmišljena poveznica koja sve to objedinjuje te da je svaki detalj jako bitan.

Nakon toga došli su do faze Djeluj i uz velikodušnu pomoć Turističke zajednice Mali Lošinj i Grada Malog Lošinja “stavili su se u cipele” organizatora događaja i osmislili (S)jedi 5!. U realizaciji događaja pridružili su se i učenici ugostiteljskih usmjerenja.

Događaj je spoj 5 različitih lokacija, 5 ukusnih zalogaja, 5 glazbenih i dress code vremeplova na skoro 5 kilometara, a startalo se u 5 sati popodne. Svaki sudionik dobio je narukvicu i bookmark i na svakoj lokaciji naljepnicu, nakon što su svi sudionici sakupili svih 5 naljepnica na bookmarksu pojavila se premetaljka “brozma čićrah” koja otkiva i zašto su učenici odabrali baš ovih 5 lokacija. Odgovor je AMBROZ HARAČIĆ.

1. “Stara škola, stari ritam”, Stara pomorska škola u kojoj je A.Haračić izvodio prva sustavna mjerenja odvela je glazbom i kostimima sudionike u 1930.-1940. godine, a Kefi&Hook pub spremio je ukusne palačinke.

2. “Nova škola, novi tempo!”, Pred današnjom Srednjom školom koja nosi Haračićevo ime, vidjele su se točkaste suknje i čuo se zvuk 1950.-1960.-ih, a za zalogaj pobrinuo se Deveron pub.

3. “Šumska vibra!”, 1970.-1980.godine odvele su sudionike pred kip Ambroza Haračića gdje ih je dočekala učenica odjevena u Disco eru i Freddie Mercury osobno:-), za zalogaj pobrinuo se restoran Eki.

4. “domaćica”, tu se nalazi spomen ploča o Lošinju kao klimatskom lječilištu i za to je A.Haračić dao svoj doprinos. Lokacija je posvećena domaćim feštama pa su sudionike u ugostiteljskom objektu Kaktus dočekale učenice odjevene u Sušačku i Nerezinsku nošnju uz harmoniku, a kolače od domaćih limuna pripremili su učenici kuhari Srednje škole. Sudionici su se mogli slikati uz rekvizite u Instagram okviru. Harmonikaš ih je potom otpratio do iduće lokacije.

5. “Velopin, poŠiZ-i!”, Velopin nije odabran slučajno, tu se nalazi spomen ploča Conradu Claru koji prvi spominje Lošinj kao turističko središte, a svoje članke temelji na radovima Ambroza Haračića. Osim toga učenici smatraju da je ta uvala idealna za organizaciju događaja i da ju treba iskoristiti. Dj i kostimi učenika odveli su nas u 1990.- 2010.godinu, a udruga Gušt pobrinula se da završimo ovaj vremeplov uz piletinu u tortilji.

U goste ŠiZovcima došla je i ŠiZ grupa iz Područnog odjela u Cresu po vodstvom  prof.Sonje Pokupec Salković.

Divni mladi ljudi pokazali su zajednici da imaju ideja i da često treba samo “povjetarac u leđa” kako bi pokazali što sve mogu i vjerujemo da su to sudionici prepoznali.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli u realizaciji događaja i prepoznali u mladima bitne aktere naše zajednice.

ŠiZovci:

Mei Abdel Rahim, Aurora Domika Jokić, Maria Fedel, Rafaela Funarić, Mila Grakalić, Lea Magazin, Marin Jukić Jedrejčić, Egon Kamalić, Vanesa Vašek, Karla Saganić, Ana Vuljan, Petra Lekić, Lana Kličković, Maša Ristić, Damian Sutlić, Damijan Olić, Leona Trupina, Fay Kujundžić, Tia Mančić Bonić, Nika Valendžić i prof. Barbara Šurlina Bilić.

Učenici konobari i kuhari:

Lovro Vunić, Leon Hadžić, Viktor Henč, Alton Abdija, Martin Keterer, Jeronim Štromajer, Mihaela Marjanić, Michele Vuković, Sintija Husjak, Nina Krstić

Pokrovitelji: Turistička zajednica Mali Lošinj i Grad Mali Lošinj

Ugostiteljska ponuda: Kefi&Hook pub, Deveron pub, Restoran Eki, ugostiteljski objekt Kaktus, GUŠT, A&D trgovina, kuhari i konobari SŠAH

Galzbena pratnja: Macaklini band, Dj Fredi Peraić, harmonikaš Alfred Picinić

Dizajn plakata: Fay Kujundžić

Digitalni tisak: Papyrum studio, Gratis studio

Fotografi: Katarina Begić i Sindi Antolović

Sponzori i suradnici: Jadranka trgovina d.o.o., Jadranka turizam – Mali Lošinj d.o.o., Caffe bar Priko, HEP Elektroprimorje Mali Lošinj , Lošinj usluge d.o.o., Komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o., Kličković sigurnost j.t.d., Radio Jadranka, Otoci.net, Kino Veli Lošinj/Cinema Veli Lošinj, prof. Lidija Kosmos, nastavnica struke Milanka Poldan, nastavnik struke Boris Adžić, Goran Bilić, Ivana Burić Russo, obitelj Grakalić, obitelj Magazin, Folklorna grupa “Manfrina”- Mali Lošinj Folklorno društvo “Studenac”.