Zlatna Barbara

Od 13. do 15.svibnja održano je državno natjecanje strukovnih škola World Skill Croatia 2024.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove godine od 13. – do 15. svibnja, po peti put, organizirala je na Zagrebačkom velesajmu Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe.

Više od 350 najboljih učenika i njihovih mentora, iz više od 200 strukovnih škola natjecalo se u 42 strukovne discipline – od tradicionalnih struka, kao što su zidarstvo, stolarstvo, frizerstvo, slastičarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo, pa do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, mehatronike, CNC i CAD-CAM tehnologija ili interdisciplinarne discipline poput robotike ili npr. naše Pomorske nautike koja je zablistala u svim segmentima, od tradicionalnog do modernog i sofisticiranog upravljanja brodom. U 3 dana, unutar 7 modula učenici su morali pokazati znanje i vještine u rješavanju svakodnevnih zadataka na brodu, od planiranja putovanja, vođenja navigacije u raznim uvjetima, proračuna stabilnosti, komunikacije, traganja i spašavanja, snalaženja u pogibeljnim situacijama.

Našu Srednju školu Ambroza Haračića u disciplini Pomorskog nautičara predstavila je učenica 4.n razreda Barbara Antonia Molaro, koja je pod vodstvom mentora Kap.Renata Dudića osvojila prvo mjesto.

U dinamičnom okruženju WorldSkills Croatia 2024. posjetitelji su imali priliku ne samo svjedočiti vrhunskim vještinama i kreativnosti mladih stručnjaka, već iz prve ruke iskusiti vještine i tehnike ključne za različite struke, a učenici su se već sada mogli povezati s potencijalnim budućim poslodavcima.  

WorldSkills Croatia natjecanje postalo je nezaobilazan događaj i važna karika u popularizaciji strukovnih zanimanja i vještina te vjerujemo da je već sada ali i da će ubuduće doprinositi hrvatskom obrazovnom sustavu, gospodarstvu, a u širem kontekstu i kvaliteti života u Hrvatskoj.