U nastavku možete naći PRIJEDLOG TEMA ZA ZAVRŠNI RAD ZA ŠKOLSKU GODINU 2022./2023.
Svi učenici strukovnih škola moraju u dogovoru s mentorima odabrati temu do kraja listopada.
HOTELIJERSKO TURISTIČKI TEHNIČARI
1. Organizacija i provedba aranžmana PA Atlas
2. Organizacija maturalnog putovanja – Budva ili – destinacija po izboru učenika
3. Adventska putovanja kao oblik turističke ponude
4. Adrenalinski sportovi kao turistička ponuda
5. Iznajmljivanje vila i kuća za odmor kao oblik turističke ponude
6. Organizacija dočeka i prijama naročito uvaženih osoba –VIP gostiju u hotelu
7. Turistički vodič i turistički pratitelj
8. Razvoj ronilačkog turizma u Republici Hrvatskoj
9. Putovanja motivirana zdravstvenim razlozima –zdravstveni i wellness turizam
10. Razvoj nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj
11. Cikloturizam kao novi oblik turističke ponude
12. Glamping kao novi oblik turističke ponude
13. Razvoj nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj
14. Novi trendovi u hotelijerstvu
15. Organizacija svečanih događaja u ugostiteljskim objektima
16. Dizajn hoteli –prostor s potpisom–prednosti i nedostaci
17. Svjetski hotelski lanci u RH
18. Obiteljski hoteli u Republici Hrvatskoj
19. Usporedba turističke ponude Republike Hrvatske sa konkurentskim destinacijama
20. Oblici i razvoj sportskog turizma u PGŽ
21. Motivacija zaposlenika u suvremenim hotelskim trgovačkim društvima
22. Gastronomija kao motiv turističkog putovanja
23. Online booking kao rastući trend u prodaji turističkih usluga
24. Obrt
25. Ugovori između putničke agencije i davatelja usluga
26. Suradnja hotelskog domaćinstva s ostalim odjelima u hotelu
27. Usporedba turističke ponude Republike Hrvatske sa konkurentskim destinacijama
28. Tema iz struke po prijedlogu učenika
POMORSKI NAUTIČARI
1. Primjena računala (slobodan odabir teme iz navigacije ili stabiliteta)
2. Tema iz povijesti pomorstva (slobodan odabir teme)
3. Planiranje pomorske plovidbe
4. Pregled i nadzor brodova
5. Organizacija rada na komandnom mostu
6. Prijevoz opasnih tereta brodom (razni oblici)
7. Ustroj i organizacija traganja i spašavanja na Jadranu
8. Sustav sigurnosne zaštite na brodovima i u lukama (ISPS)
9. Integrirani sustavi na brodu i njihov doprinos sigurnosti plovidbe
10. Upotreba i rukovanje AIS sustavom
11. Eksploatacija dna i podzemlja mora
12. VTS – nadzor prometa na moru
13. Brodovi posebne namjene (slobodan odabir vrste broda)
14. Sidra i sidrenje broda
15. GMDSS
16. Uzbunjivanje u pogibelji (pomorske komunikacije)
17. Morske mijene
18. Onečišćenje mora s brodova (MARPOL)
19. Plovidba po ortodromi i loksodromi
20. Pozicija broda u terestričkoj navigaciji
21. Plovidbene oznake
22. Sigurnost na moru (slobodan odabir teme)
23. Pomorske havarije
24. UNCLOS – Konvencija UN o pravu mora
25. Osobe koje sudjeluju u pomorskom pothvatu
26. Meteorološki instrumenti
27. Tropska ciklona
28. Tsunami
29. Oblaci
30. Morske struje
31. Led na moru
32. Vjetar
33. Ekstremni meteorološki uvjeti na moru
34. Specifični slučajevi u astronomskoj navigaciji
35. Sudari na moru
36. Putnički brodovi
37. Tema iz struke po prijedlogu učenika
TEHNIČARI ZA BRODOSTROJARSTVO
1. Kompresori i rashladni uređaji na brodu
2. Sustav ventilacije i klimatizacije na brodu
3. Balastni i kaljužni cjevovodi
4. Separatori
5. Ventilatori na brodu
6. Framov sustav na brodovima za prijevoz nafte
7. Rashladni sustav za ukapljivanje plinova
8. Sustav cjevovoda tankera
9. Uređaji za proizvodnju pitke vode na brodu
10. Brodski spaljivač smeća, otpadaka i ostataka
11. Stapne sisaljke na brodu
12. Centrifugalne sisaljke na brodu
13. Palubni uređaji
14. Protupožarni uređaji na brodu
15. Plinska turbina
16. Parna turbina
17. Pomoćni brodski kotlovi
18. Glavni kotlovi, čišćenje i konzerviranje kotlova
19. Sustavi hlađenja glavnog motora i ulja za podmazivanje.
20. Sustavi za podmazivanje glavnog motora i ulja za podmazivanje
21. Sustav upućivanja motora
22. Radne košuljice cilindara.
23. Automatski nadzor i alarm strojarnice broda
24. Automatizacija brodskog kotlovskog postrojenja
25. Stap, stapni mehanizmi i stapni prsteni
26. Sustavi hlađenja glavnog motora i hlađenje ulja za podmazivanje
27. Ležaji koljenastog vratila i mjerenje defleksije na vratilu
28. UNCLOS – Konvencija UN o pravu mora
29. Brodske knjige i administracija specifične za brodostrojarski dio
30. Brodski priručnici specifični za brodostrojarski dio
31. Inspekcijski nadzor nad brodovima
32. Tema iz struke po prijedlogu učenika
KONOBARI
1. Radovi kod stola gosta – filiranje morske ribe
2. Rasijecanje većih komada mesa kod stola gosta
3. Posluživanje otvorenih i buteljiranih vina
4. Svečani poslovni ručak (50osoba)
5. Barska pića i mješavine
6. Banqet – organizacija i posluživanje
7. Cocktail party
8. Organizacija i posluživanje poslovnog ručka
9. Posluživanje crvenih vina – dekantiranje
10. Posluživanje hladnih predjela
11. Pripremanje jela kod stola goata- flambiranje slatkih jela
12. Jelovnik kao sredstvo ponude jela – posluživanje juha
13. Tema iz struke po prijedlogu učenika
KUHARI
1. Jela od pilećih i purećih prsa
2. Narodne juhe u svjetskim kuhinjama
3. Utjecaj stranih kuhinja na razvoj hrvatske gastronomije
4. Kolači od prženog (hrustavog) tijesta
5. Tradicionalna jela za hrvatske vjerske blagdane
6. Upotreba krumpira u prehrani
7. Povijest i obilježja kuhinje like i gorskog kotara
8. Gotova jela od govedine i teletine
9. Jadransko more, ribe i morski plodovi
10. Orijentalna kuhinja
11. Vegetarijanska i veganska kuhinja u gastronomiji –
12. Hladna predjela s morskim plodovima
13. Krem juhe
14. Topla predjela od tjestenine
15. Prilozi uz gotova mesna jela
16. Variva
17. Topla predjela od vučenog tijesta
18. Jela od riba, rakova, školjki i glavonožaca
19. Dalmatinska kuhinja
20. Biskvitne smjese
21. Hladna predjela od peradi
22. Hrvatska nacionalna jela
23. Jela po narudžbi od pohanog mesa
24. Gotova jela od mljevenog mesa
25. Jela slavonske kuhinje
29. Tema iz struke po prijedlogu učenika