Tradiciju održavanja Dana jabuka započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Zbog čega je jabuka važna? Evo nekoliko dobrih razloga:
- Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam.
- U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A,
- Ona sadrži i minerale, mnogo kalija te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.
- Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.
- Sok od jabuke može zaštititi od propadanja stanice u mozgu odgovorne za memoriju, odnosno smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje.
- Pozitivno utječe na krvožilni sustav, rad srca, rad bubrega.
- Jabuka opskrbljuje organizam energijom, te sprečava umor i gubitak koncentracije.
I ove smo godine, već peti put, obilježili Dan jabuka. Grupa Vršnjaci-pomagači, Monika Raković, učenica 3.pks razreda te učenici kuhari 1. i 2. razreda pripremili su štrudle i marmeladu od jabuka, a u holu škole sve učenike počastili su svježim jabukama.
Od ove godine uključili smo se i u projekt Shema školskog voća, pa je voće postalo naša svakodnevica. Osim jabuka, ovoga tjedna našim smo učenicima ponudili i madarine.