U četvrtak, 23. veljače 2017. u Malom Lošinju, u hotelu Bellevue, održano je regionalano gastro natjecanja. Škola domaćin za III. regiju – SJEVERNO HRVATSKO PRIMORJE bila je naša Srednja škola. Regionalna natjecanja istovremeno su se provodila u 4 regije, u osam disciplina: I regija – Središnja Hrvatska, II regija-Istočna Hrvatska; III regija- Sjeverno hrvatsko primorje; IV regija- Južna Hrvatska. U našoj III regiji su škole Istarske, Primorsko –goranske i Ličko-senjske županije.
Na regionalnom Gastro natjecanju 2017 sudjelovali su učenici iz 13 škola Primorsko – goranske i Istarske županije: Gospodarska škola Buje (1. i 2. disciplina), Srednja škola Mate Blažine Labin ( 1. i 2. disciplina), Centar odgoja i obrazovanja pri Odgojnom domu Mali Lošinj ( 5. disciplina), Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica ( 8. disciplina), Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje (6.,7.i 8. disciplina), Hotelijersko – turistička škola Opatija ( 6.,7. i 8. disciplina), Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir Krk (6. i 8. disciplina), Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj (svih 8 disciplina), Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (svih 8 disciplina), Ugostiteljska škola Opatija ( 1.-5., 6. i 8. disciplina), Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč (1.-5., 6. i 8. disciplina), Srednja škola Markantuna De Dominisa Rab ( 1.,2.,5., 6., 7. i 8. disciplina) i škola domaćin Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj( 3., 5. i 6. disciplina).
Sudjelovala su 53 učenika (12 kuhara, 4 slastičara, 14 konobara i 23 hotelijera), a s njima u pratnji bilo je 38 mentora.
Na natjecanju u 5 gastronomskih disciplina: Pripremanje menija, Posluživanje menija, Pripremanje hladnog slanog izloška, Pripremanje hladnog slatkog izloška, Pripremanje barskih mješavina, sudjelovalo je 30 učenika. Natjecali su se pojedinačno u četiri zadana modula.
- U pripremanju i posluživanja menija sudjelovalo je 7 škola, odnosno 7 kuhara i 7 konobara. Učenici iz srednje škole iz Buja, Labina, Rovinja, Poreča, Pule, Opatije i Raba pripremali su gustu juhu od tikve, toplo predjelo žgvacet od kokoši, glavno jelo s janjećim kotletima i desert s grizom i skutom. Konobari su pripremilI stol i poslužili jela gostima
- Hladni slani izložak (3. disciplina) pripremalo je 5 učenika, a hladni slatki izložak učenici iz četiri škole – Rovinja, Pule, Opatije i Poreča.
Hladni slani izložak bio je riblji , a slatki izložak torta od skute uz obvezni dodatak meda, suhih smokava i grožđica.
- Svoje umijeće u Pripremanju barskih mješavina pokazalo je 7 učenika.
Najbolji učenici u gastronomskim disciplinama:
Leon Kresina Karačić – Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj
Antonija Lovrečić – Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj
David Orešković – Ugostiteljska škola Opatija
Klara Baričević – Ugostiteljska škola Opatija
Nikola Budimir – Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj
Na natjecanju u 3 hotelijersko – turističke discipline: Poslovanje recepcije hotela, Poslovanje putničke agencije, Predstavljanje turističkog odredišta, sudjelovala su 23 učenika. Natjecali su se pojedinačno, modularno na hrvatskom i jednom stranom jeziku (engleskom, njemačkom ili talijanskom).
- U šestoj disciplini Poslovanje recepcije sudjelovalo je devet učenika (moduli: razne informacije gostu, prijem gosta, naplata računa i korespodencija s gostom).
- U sedmoj disciplini Poslovanju putničke agencije svoje znanje pokazalo je pet natjecatelja (u korespodenciji sa strankom na stranom jeziku, ispostavljanje putne dokumentacije i sl.).
- U osmoj disciplini Predstavljanje turističkog odredišta sudjelovalo je devet učenika (praktičan zadatak bio je izrada prezentacije, vještina prezentiranja na hrvatskom i nekom stranom jeziku).
Od stranih jezika najzastupljeniji bio je engleski jezik, jedan učenik u sedmoj disciplini izabrao je talijanski, a u osmoj samo dva natjecatelja njemački jezik te jedan učenik talijanski jezik. U povjerenstvu za strane jezike bile su profesorice naše Škole i to: za engleski jezik Laura Ranac, Saša Cappelli, za njemački jezik Tatjana Kričković, za talijanski jezik član povjerenstva bila je Sunčana Dundov.
Najbolji učenici u hotelijersko – turističkim disciplinama:
Donatela Dekanić – Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir Krk
Stella Stanković – Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj
Manuel Sabo – Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula
Sve discipline održale su se u prostorima hotela Bellevue: kuharske discipline u kuhinji hotela, posluživanje u restoranu BAVA, pripremanje barskih mješavina u LOUNGE BAR ALTO ROSSO, na recepciji hotela hotelijerske discipline, a predstavljanje destinacije u dvorani MUNDUS 1.
U pripremi i organizaciji potrebnog pribora, namirnica (košarice) i materijala za gastronomske discipline bili su zaduženi školski koordinatori: strukovni učitelji Ante Brkljača i Dragomir Brkić. O potrebnim materijalima, dokumentima, obrascima, priboru i „glumcima“ u hotelijersko – turističkim disciplinama brinuli su profesori Patricija Tomich, Nela Miculinić Glavan i Ivan Katalinić. U organizaciji natjecanja sudjelovali su profesori: Davor Stipić – informatička podrška, Aldina Burić, Sandra Jureković i Darinko Sesar. Administrativi dio poslova odradile su Maja Bon i Lorina Starc.
Svečano otvaranje natjecanja počelo je u 9 sati u hotelu Bellevue.
Program svečanog otvaranja natjecanja pripremile su profesorice Mirjana Čović, Sandra Maljić i Lidija Kosmos uz sudjelovanje učenika – Zale Nikolić, Karla Hofmanna, Rafaela Anelića, Anamarije Šepl i Paoline Matas.
Gastro natjecanje otvorila je ravnateljica naše škole Jelena Bralić i istaknula :
„Zadovoljstvo mi je i čast što se ovo regionalno Gastro natjecanje 2017. održava u Malom Lošinju u prekrasnom hotelu Bellvue te da je naša srednja škola izabrana za domaćina.
Gastro natjecanje je najstarije natjecanje strukovnih škola u Republici Hrvatskoj, a organizator mu je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ovo natjecanje se prvi puta održalo davne 1980. godine. Te godine je naša škola slavila 125 godina postojanja. I tih godina u našoj školi obrazovali su se kuhari, konobari, slastičari i hotelijeri.
… Cilj natjecanja je pokazati vještinu, stručnost, kreativnost u rješavanju praktičnih zadataka u zanimanjima obrazovng sektora turizma i ugostiteljstva. Dragi učenici, želim vam da vas ovaj susret obogati novim spoznajama i prijateljstvima, te da ovo natjecanje bude slatki užitak i da na njegovoj trpezi blagujete uspjehe. Posebno se zahvaljujem djelatnicima Jadranka hotela koji su nam pomogli u organizaciji natjecanja te omogućili da Gastro natjecanje bude u ovom reprezentativnom hotelu.“
Svečano otvaranje uveličali su i pozdrave uputili glavni tajnik Ministarstva turizma g. Ivo Bašić, v.d. gradonačelnika gđa. Ana Kučić i član Uprave Grupe Jadranka g.Goran Filipović.
Na zatvaranju natjecanja pozdrave i čestitke najboljim učenicima uputile su, uz ravnateljicu Škole, predsjednica Zajednice ugostiteljsko – turističkih škola gđa. Ksenija Beljan i članica Uprave Grupe Jadranka gđa. Nina Garić Saganić.
Rad natjecatelja pratila su prosudbena povjerenstva imenovana za svaku disciplinu, za gastronomske discipline ukupno 16 članova, a za hotelijersko – turističke discipline 14 članova. Za ispravnost natjecanja odgovorna je bila predsjednica regionalnog povjerenstva – ravnateljica Jelena Bralić, prof.
Osim učenika Nikole Budimira, naša škola će imati još dvije učenice na državnoj razini. To su:
– Monika Štromajer, treće mjesto u disciplini Pripremanje hladnog slanog izloška
– Katarina Šimičić, treće mjesto u disciplini Poslovanje recepcije hotela
Čestitamo svim natjecateljicama i natjecateljima, njihovim mentoricama i mentorima, a učenicama i učenicima koji odlaze na državno natjecanje u Crikvenicu, želimo puno uspjeha!
GASTRO 2017 – Hotel Bellevue (foto galerija)
http://www.mint.hr/default.aspx?id=39079