Tradiciju održavanja Dana jabuka započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Zbog čega je jabuka važna? Evo nekoliko dobrih razloga:
- Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam.
- U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A,
- Ona sadrži i minerale, mnogo kalija te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.
- Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.
- Sok od jabuke može zaštititi od propadanja stanice u mozgu odgovorne za memoriju, odnosno smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje.
- Pozitivno utječe na krvožilni sustav, rad srca, rad bubrega.
- Jabuka opskrbljuje organizam energijom, te sprečava umor i gubitak koncentracije
Naravno da smo se i ove godine, već četvrti put, priključili obilježavanju tog dana. Grupa Vršnjaci-pomagači, pod vodstvom profesorica Elene Busanić i Sandre Jureković, potrudila se počastiti sve učenike naše škole ovom zdravom voćkom, a učenice 3.u razreda za zanimanje kuhar, počastile su nas kolačima od jabuka.