Stela Vlašić najuspješnija na državnoj maturi u Malom Lošinju

Među učenicima koji su u našoj školi polagali ispite državne mature posebno se istakla Stela Vlašić, učenica opće gimnazije koja je od 5 prijavljenih predmeta ostvarila čak tri ocjene odličan (hrvatski jezik, matematika B, psihologija), a preostale dvije su joj bile vrlo dobar (engleski jezik A, sociologija). Osim samih ocjena valja istaknuti i njene rangove na razini države: iz hrvatskog i matematike (na nižoj razini) je u prvih 1% učenika, iz psihologije i sociologije u prvih 2%/3%, a raspon svih rezultata varira od 80,5-95%. Prilikom preuzimanja svjedodžbe i potvrde o položenim ispitima državne mature od svoje ponosne razrednice Sunčane Dundov postavili smo joj nekoliko pitanja o razdoblju provedenom u našoj školi.

Tko je Stela Vlašić?
Stela Vlašić bivša je učenica Srednje škole Ambroza Haračića, ljubiteljica društvenih znanosti i studentica logopedije.

Što ćeš posebno pamtiti iz razdoblja provedenog u našoj školi?
Pamtiti ću brojne trenutke sa svojim prijateljicama i razredni kolektiv čije su me šale često nasmijavale do suza. Zauvijek ću pamtiti nekolicinu kvalitetnih profesora koji su me svojim predanim radom dodatno oblikovali kao osobu, poticali na kritičko razmišljanje i razvoj interesa te utjecali na moj svjetonazor.

Što planiraš studirati? Što bi voljela raditi u životu? Da li bi voljela ostati na otoku i/ili u Hrvatskoj?
Planiram studirati logopediju jer predstavlja savršen spoj svih elemenata koji čine moje idealno zanimanje. Rad s djecom, rehabilitacija, psihologija i lingvistika samo su dio logopedije kao izuzetno interdisciplinarnog područja. Voljela bih ostati u Hrvatskoj i svoja znanja i vještine iskoristiti za napredak naše zemlje i našeg društva.

Koliko si zadovoljna sa znanjem koje si stekla u našoj školi? Smatraš li da će ti biti dovoljno za studij koji si odabrala?
Zadovoljna sam znanjem koje sam stekla u našoj školi, osobito u području društvenih predmeta koji su sastavni dio studija logopedije. Ti predmeti su me zanimali, a i profesori su se svojim načinom predavanja i komunikacijom isticali i znali približiti tematiku nama učenicima.

Koliko je na tebe utjecala nastava on-line i razdoblje korone?
On-line nastava i razdoblje korone uvelike su utjecali na mene jer sam ispala iz školskog ritma i izgubila određene radne navike. Smatram da imam rupe u znanju iz tog razdoblja koje se ne mogu nadoknaditi zbog čega mi je izuzetno žao.

Što bi poručila ili savjetovala budućim maturantima, kako se pripremiti za polaganje ispita dm?
Jedini savjet koji ja mogu dati je taj da se kontinuirano uči za svaki ispit i usmeno ispitivanje kroz sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja. Smatram kako je to jedini recept za uspjeh na državnoj maturi jer se za nju ne mora učiti nego samo ponoviti već od prije naučeno gradivo. Nikakve pripreme i učenje pod stresom prije državne mature ne mogu nadomjestiti predan rad sve četiri godine.

Što bi poboljšala u našoj školi?
Smatram da se problemi kriju dublje, u cijelom obrazovnom sustavu u državi. Manjak kvalitetnih profesora definitivno je jedan od većih problema s kojim se sve škole susreću i što je nažalost relativno nepromjenjivo jer se u našoj državi ne ulaže u obrazovanje. Ono što naša škola može poboljšati općenita je komunikacija, kako profesora i učenika, tako i profesora međusobno. Profesori moraju biti spremni podnijeti kritiku svojih kolega, surađivati i zajedno težiti napretku jer bi dobrobit djece i njihova budućnost svima trebao biti krajnji cilj.

Draga Stela, želimo ti puno sreće i uspjeha u tvom daljnjem životu!