U ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine u 19.00 sati u kongresnoj dvorani hotela Bellevue u Malom Lošinju svečeno je otvoreno 38. državno natjecanje – World Skills Croatia Gastro 2018.
Program svečanog otvaranja natjecanja pripremile su profesorice Milica Prole i Zrinka Jensch uz sudjelovanje Ženskog pjevačkog zbora talijanske unije „Vittorio Craglietto“ , folklorne skupine Manfrina , muške klape Čikat i učenika naše Škole – Antonia Manzoni, Emma Maljić, Karlo Hofmann, Brigita Sorić, Antea Dragoslavić, Arlinda Krasnić, Antonio Bujačić i Paulina Matas.
Svečano otvaranje uveličali su i pozdrave uputili ministar turizma g. Gari Cappelli, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih gđa. Vesna Anđelić, predsjednica Zajednice turističko – ugostiteljskih škola gđa. Ksenija Beljan, naša gradonačelnica gđa. Ana Kučić i član Uprave Grupe Jadranka g. Goran Filipović.
Gastro natjecanje otvorila je Jelena Bralić ravnateljica naše škole i istaknula :
„ …Ovom natjecanju prethodila su Regionalna natjecanja koja su se održala 15. i 16. veljače 2018. u četiri regije. Na tim natjecanjima sudjelovalo je 300-njak učenika. Za natjecanje za I. regiju – Središnja Hrvatska škola domaćin bila je Srednja škola Prelog, za II. regiju-Istočna Hrvatska Ugostiteljsko – turistička škola Osijek, za III. regiju- Sjeverno hrvatsko primorje Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i za IV. Regiju – Južna Hrvatska Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar.
… Naša Srednja škola Ambroza Haračića je po drugi put domaćin državnog natjecanja. Prvi put bila je domaćin 1995. godine.
Prošle godine bili smo domaćin regionalnog natjecanja, koje se također održalo u hotelu Bellevue. Zahvalni smo djelatnicima Jadranka Grupe što su nam pružili svekoliku pomoć u organizaciji natjecanja. Za ovu prigodu otvorili su hotel Bellevue, hotel s pet zvjezdica.“
Goran Filipović, član uprave Jadranka grupe, ovom prilikom istaknuo je želju da natjecanje Gastro postane tradicionalni susret izvrsnosti na Lošinju.
„Strukovno obrazovanje zaslužuje veliku pozornost pa stoga i u Ministarstvu turizma kroz razne programe i inicijative radimo na promociji ovih zanimanja među mladima jer čvrsto vjerujemo kako su kvalitetni djelatnici u turizmu temelj nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma. Ovakva natjecanja odličan su način da učenici pokažu svoje vještine i kreativnost, nauče nešto novo, i krenu u svoje prve turističke pobjede“, poručio je ministar Cappelli.
Na državnom Gastro natjecanju 2018. sudjelovalo je 100 učenika ( 28 kuhara, 28 konobara, 8 slastičara i 36 hotelijera) iz 36 škola.
Natjecanje se održalo 20. i 21 ožujka 2018. godine. Sve discipline odvijale su se u prostorima hotela Bellevue: kuharske discipline u kuhinji hotela, posluživanje u restoranu BAVA, pripremanje barskih mješavina u LOUNGE BAR ALTO ROSSO, na recepciji hotela hotelijerske discipline, a predstavljanje destinacije u dvorani MUNDUS 1.
Svečano zatvaranje natjecanja bilo je 21. ožujka 2018. godine u 19.00 sati. Gosti su bili folklorna skupina Manfrina i svirač mijeha Dario Kučić.
Pozdrave i čestitke najboljim učenicima uputio je g. Ivo Tunjić, načelnik Odjela za kurikulum, razvoj i praćenje i ravnateljica naše škole gđa. Jelena Bralić.
Troje najboljih učenika u svakoj disciplini nagrađeni su medaljom i priznanjem te prigodnim poklonom Jadranka grupe i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Nagrađeni učenici poklon su dobili i od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koji je financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
Škola domaćin poklonila je prigodni privjesak kojim je željela obilježiti prvo korištenje kune kao sredstvo plaćanja u Osoru, točno pred 1000 godina.
Najbolji učenici u gastronomskim disciplinama:
DISCIPLINA 1. – Pripremanje menija – Roko Bratim, Privatna srednja škola Wallner, Split
DISCIPLINA 2. – Posluživanje menija – Mellani Sabo, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula
DISCIPLINA 3. – Pripremanje slatkoga izloška na tanjuru – Klara Popović, Srednja škola Metković
DISCIPLINA 4. – Pripremanje predjela na tanjuru – Dora Erceg, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula
DISCIPLINA 5. – Pripremanje barskih mješavina – Leo Radović, Ugostiteljsko – turističko učilište Zagreb
Najbolji učenici u hotelijersko – turističkim disciplinama:
DISCIPLINA 6. – Poslovanje recepcije hotela – Matea Klarić, Srednja strukovna škola Vinkovci
DISCIPLINA 7. – Poslovanje putničke agencije – Nikolina Horvat – Hribar, Hotelijersko – turistička škola Zagreb
DISCIPLINA 8. – Predstavljanje turističkog mjesta – destinacije – Sara Puškarić, Srednja strukovna škola Vinkovci
Zajednica ugostiteljsko – turističkih škola Republike Hrvatske posebnu nagradu, diplomu izvrsnosti, dodijelila je onim učenicima koji su se u svojim disciplinama pokazali kao izvrsni te osvojili 90 i više od mogućih 100 bodova.
http://jadranka.hr/news/u-hotelu-bellevue-proglaseni-pobjednici-drzavnog-natjecanja-gastro-2018
http://www.otoci.net/index.php/turizam/7698-losinj-ponovo-domacin-drzavnog-natjecanja-gastro
http://www.otoci.net/index.php/turizam/7710-zavrsio-gastro-paolina-matas-10-u-poslovanju-agencija