Dobro došli na Gastro 2018.

World Skills Croatia Gastro 2018.

U Malom Lošinju  od 19. do 22. ožujka 2018. godine u hotelu Bellevue održat  će se 38. državno  natjecanje World Skills Croatia Gastro 2018.     u gastronomskim i turističkim disciplinama.

Gastro natjecanje je najstarije natjecanje strukovnih škola u Republici Hrvatskoj i održava se od 1980.godine.

Organizator mu je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). ASOO u suradnji sa Zajednicom ugostiteljsko-turističkih škola (ZUTŠ) i školom domaćinom organizira, prati i vrednuje rezultate državnog natjecanja.

Na Gastro natjecanju sudjeluju učenici završnih razreda obrazovnih programa za zanimanja kuhar, konobar, slastičar, turističko hotelijerski komecijalist i hotelijersko-turistički tehničar. U disciplini Predstavljanje turističke destinacije  mogu se natjecati i učenici završnih razreda turističke gimnazije.

Neki od ciljeva natjecanja su: razviti i poticati pozitivna stajališta, interese i sklonosti učenika za turističko-ugostiteljsku struku, motivirati ih za nastavak obrazovanja, razvijati pozitivna stajališta prema budućemu zvanju i zanimanju, promovirati ugostiteljsko-turističku djelatnost, ostvariti bolju povezanost škola i turističkoga gospodarstva te razvijati timski rad i pozitivni natjecateljski duh kod učenika.

Državnom natjecanju prethodila su Regionalna natjecanja koja su se održala 15. i 16. veljače 2018. u 4 regije. Za natjecanje za I. regiju – Središnja Hrvatska škola domaćin bila je Srednja škola Prelog, za  II. regiju-Istočna Hrvatska Ugostiteljsko – turistička škola Osijek, za  III. regiju- Sjeverno hrvatsko primorje Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i za IV. regiju- Južna Hrvatska Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar.

Srednja škola Ambroza Haračića je ove godine, 2018., škola domaćin.

Škola je bila domaćin i 1995. godine tj. 15. državnog natjecanja, te je sada po drugi put, nakon 23 godine.

Djelatnici Jadranka hoteli pružili su i ove godine veliku pomoć u organizaciji  i otvorili vrata hotela s pet zvjezdica. Natjecanje u hotelu Bellevue održalo se i 2017. godine, kad je škola bila domaćin regionalnog Gastro za III. regiju.

Provedbu natjecanja po modulima i situacijama u modulu, popis namirnica, pića, dekorativnih materijala i svih ostalih sredstava potrebnih za izvođenje natjecanja u svih osam disciplina utvrđuju i propisuje Državno povjerenstvo.

Svečano otvaranje  natjecanja, je u ponedjeljak 19. ožujka 2018. u 19.00 sati u hotelu Bellevue.

Natjecanje počinje u utorak, 20. ožujka 2018. u 8.00 sati. Tog dana učenici se natječu u tri gastronomske  discipline, pripremanju menija, posluživanju menija, pripremanju slatkoga izloška na tanjuru te u dvije turističke discipline – poslovanje recepcije hotela i predstavljanje turističkog odredišta.

Hotelijeri će u popodnevnim satima (u 15 sati, 20. ožujka 2018.) u sklopu 8. discipline  predstaviti destinaciju u Pawer Point-u. Prezentacija je otvorena za javnost  i održat će se u kongresnoj dvorani MUNDUS 1 hotela Bellevue

Za srijedu, 21. ožujka 2018. preostale su još tri discipline, pripremanje hladnoga predjela na tanjuru, pripremanje barskih mješavina i poslovanje putnčke agencije.

Konobari će u popodnevnim satima izložiti vlastitu kreaciju koktela u sklopu modula 2 / 5. disciplina. Izložba će biti u prostoru hotela.

Podjela priznanja i svečano zatvaranje natjecanja je u srijedu 21. ožujka 2018. godine u  19.00 sati.

Na natjecanju u 5 gastronomskih disciplina sudjelovat će 64 učenika. Učenici će se natjecati pojedinačno u 4 zadana modula.

Na natjecanju u 3 hotelijersko – turističke  discipline sudjelovat će  36 učenika. Učenici će se natjecati pojedinačno, modularno na hrvatskom i jednom stranom jeziku po izboru učenika (engleskom i njemačkom jeziku).

Na ovom državnom natjecanju sudjeluje 100 učenika iz 36 srednjih škola.

Čestitamo njihovim mentorima i svim učenicima na pokazanim  vještinama, kreativnosti i stručnosti u  u rješavanju praktičnih zadataka na regionalnim natjecanjima!

S radošću vas očekujemo !

Popis srednjih škola koje sudjeluju na Gastro natjecanju 2018.:

1.Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola, BJELOVAR

  1. Srednja škola dr. Antuna Barca CRIKVENICA
  2. Ekonomska i trgovačka škola , ČAKOVEC
  3. Turistička i ugostiteljska škola DUBROVNIK
  4. Srednja škola „August Šenoa“ GAREŠNICA
  5. Trgovačko-ugostiteljska škola KARLOVAC
  6. Srednja strukovna škola MAKARSKA
  7. Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, MAKARSKA
  8. Srednja škola Ambroza Haračića MALI LOŠINJ
  9. Srednja škola, METKOVIĆ
  10. Industrijsko – obrtnička škola NOVA GRADIŠKA
  11. Hotelijersko-turistička škola OPATIJA
  12. Ugostiteljska škola OPATIJA
  13. Ugostiteljsko – turistička škola OSIJEK
  14. Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, PLOČE
  15. Srednja škola PRELOG
  16. Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića POREČ
  17. Sredanja škola Stjepana Sulimanca, PITOMAČA
  18. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu PULA
  19. Strukovna škola Eugena Kumičića ROVINJ
  20. Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola SAMOBOR
  21. Srednja škola Viktorovac SISAK
  22. Ekonomsko-birotehnička škola SLAVONSKI BROD
  23. Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića SINJ
  24. Turističko-ugostiteljska škola SPLIT
  25. Privatna srednja ugostiteljska škola Wallner SPLIT
  26. Turističko-ugostiteljska škola ŠIBENIK
  27. Srednja strukovna škola „Blaž Jurjev Trogiranin“ TROGIR
  28. Srednja škola TOPUSKO
  29. Gospodarska škola VARAŽDIN
  30. Srednja strukovna škola VINKOVCI
  31. Strukovna škola VIROVITICA
  32. Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola ZADAR
  33. Srednja škola ZABOK
  34. Ugostiteljsko-turističko učilište ZAGREB
  35. Hotelijersko – turistička škola ZAGREB

 

Hodogram za mentore

World Skills Croatia Gastro 2018 -povjerenstva