World Skills Croatia Gastro 2018.
U Malom Lošinju od 19. do 22. ožujka 2018. godine u hotelu Bellevue održat će se 38. državno natjecanje World Skills Croatia Gastro 2018. u gastronomskim i turističkim disciplinama.
Gastro natjecanje je najstarije natjecanje strukovnih škola u Republici Hrvatskoj i održava se od 1980.godine.
Organizator mu je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). ASOO u suradnji sa Zajednicom ugostiteljsko-turističkih škola (ZUTŠ) i školom domaćinom organizira, prati i vrednuje rezultate državnog natjecanja.
Na Gastro natjecanju sudjeluju učenici završnih razreda obrazovnih programa za zanimanja kuhar, konobar, slastičar, turističko hotelijerski komecijalist i hotelijersko-turistički tehničar. U disciplini Predstavljanje turističke destinacije mogu se natjecati i učenici završnih razreda turističke gimnazije.
Neki od ciljeva natjecanja su: razviti i poticati pozitivna stajališta, interese i sklonosti učenika za turističko-ugostiteljsku struku, motivirati ih za nastavak obrazovanja, razvijati pozitivna stajališta prema budućemu zvanju i zanimanju, promovirati ugostiteljsko-turističku djelatnost, ostvariti bolju povezanost škola i turističkoga gospodarstva te razvijati timski rad i pozitivni natjecateljski duh kod učenika.
Državnom natjecanju prethodila su Regionalna natjecanja koja su se održala 15. i 16. veljače 2018. u 4 regije. Za natjecanje za I. regiju – Središnja Hrvatska škola domaćin bila je Srednja škola Prelog, za II. regiju-Istočna Hrvatska Ugostiteljsko – turistička škola Osijek, za III. regiju- Sjeverno hrvatsko primorje Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i za IV. regiju- Južna Hrvatska Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar.
Srednja škola Ambroza Haračića je ove godine, 2018., škola domaćin.
Škola je bila domaćin i 1995. godine tj. 15. državnog natjecanja, te je sada po drugi put, nakon 23 godine.
Djelatnici Jadranka hoteli pružili su i ove godine veliku pomoć u organizaciji i otvorili vrata hotela s pet zvjezdica. Natjecanje u hotelu Bellevue održalo se i 2017. godine, kad je škola bila domaćin regionalnog Gastro za III. regiju.
Provedbu natjecanja po modulima i situacijama u modulu, popis namirnica, pića, dekorativnih materijala i svih ostalih sredstava potrebnih za izvođenje natjecanja u svih osam disciplina utvrđuju i propisuje Državno povjerenstvo.
Svečano otvaranje natjecanja, je u ponedjeljak 19. ožujka 2018. u 19.00 sati u hotelu Bellevue.
Natjecanje počinje u utorak, 20. ožujka 2018. u 8.00 sati. Tog dana učenici se natječu u tri gastronomske discipline, pripremanju menija, posluživanju menija, pripremanju slatkoga izloška na tanjuru te u dvije turističke discipline – poslovanje recepcije hotela i predstavljanje turističkog odredišta.
Hotelijeri će u popodnevnim satima (u 15 sati, 20. ožujka 2018.) u sklopu 8. discipline predstaviti destinaciju u Pawer Point-u. Prezentacija je otvorena za javnost i održat će se u kongresnoj dvorani MUNDUS 1 hotela Bellevue
Za srijedu, 21. ožujka 2018. preostale su još tri discipline, pripremanje hladnoga predjela na tanjuru, pripremanje barskih mješavina i poslovanje putnčke agencije.
Konobari će u popodnevnim satima izložiti vlastitu kreaciju koktela u sklopu modula 2 / 5. disciplina. Izložba će biti u prostoru hotela.
Podjela priznanja i svečano zatvaranje natjecanja je u srijedu 21. ožujka 2018. godine u 19.00 sati.
Na natjecanju u 5 gastronomskih disciplina sudjelovat će 64 učenika. Učenici će se natjecati pojedinačno u 4 zadana modula.
Na natjecanju u 3 hotelijersko – turističke discipline sudjelovat će 36 učenika. Učenici će se natjecati pojedinačno, modularno na hrvatskom i jednom stranom jeziku po izboru učenika (engleskom i njemačkom jeziku).
Na ovom državnom natjecanju sudjeluje 100 učenika iz 36 srednjih škola.
Čestitamo njihovim mentorima i svim učenicima na pokazanim vještinama, kreativnosti i stručnosti u u rješavanju praktičnih zadataka na regionalnim natjecanjima!
S radošću vas očekujemo !
Popis srednjih škola koje sudjeluju na Gastro natjecanju 2018.:
1.Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola, BJELOVAR
- Srednja škola dr. Antuna Barca CRIKVENICA
- Ekonomska i trgovačka škola , ČAKOVEC
- Turistička i ugostiteljska škola DUBROVNIK
- Srednja škola „August Šenoa“ GAREŠNICA
- Trgovačko-ugostiteljska škola KARLOVAC
- Srednja strukovna škola MAKARSKA
- Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, MAKARSKA
- Srednja škola Ambroza Haračića MALI LOŠINJ
- Srednja škola, METKOVIĆ
- Industrijsko – obrtnička škola NOVA GRADIŠKA
- Hotelijersko-turistička škola OPATIJA
- Ugostiteljska škola OPATIJA
- Ugostiteljsko – turistička škola OSIJEK
- Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, PLOČE
- Srednja škola PRELOG
- Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića POREČ
- Sredanja škola Stjepana Sulimanca, PITOMAČA
- Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu PULA
- Strukovna škola Eugena Kumičića ROVINJ
- Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola SAMOBOR
- Srednja škola Viktorovac SISAK
- Ekonomsko-birotehnička škola SLAVONSKI BROD
- Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića SINJ
- Turističko-ugostiteljska škola SPLIT
- Privatna srednja ugostiteljska škola Wallner SPLIT
- Turističko-ugostiteljska škola ŠIBENIK
- Srednja strukovna škola „Blaž Jurjev Trogiranin“ TROGIR
- Srednja škola TOPUSKO
- Gospodarska škola VARAŽDIN
- Srednja strukovna škola VINKOVCI
- Strukovna škola VIROVITICA
- Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola ZADAR
- Srednja škola ZABOK
- Ugostiteljsko-turističko učilište ZAGREB
- Hotelijersko – turistička škola ZAGREB